Nemzeti Rákregiszter

Címlap >> Nemzeti Rákregiszter

A Nemzeti Rákregiszter bemutatása

A Nemzeti Rákregiszter működtetését 1999-től törvény írja elő, amely szerint a Rákregiszter működtetése az Országos Onkológiai Intézet feladata. A Világbank "felzárkózási programja" által világra segített Nemzeti Rákregiszter - amely miniszteri rendelettel az Országos Onkológiai Intézetbe került - 2000-ben kezdte el tevékenységét a nemzetközi irányelveknek megfelelően. Ezzel az úgynevezett kórházi alapú (hospital-based) regisztráció népességalapú (population based) regisztrációs rendszerré változott. A Nemzeti Rákregiszter-program működését felügyelő bizottság ellenőrzi.

Tevékenységünk

Központunk gyűjti a kórházaktól érkező adatszolgáltatásokat, ezek adatminőségét ellenőrzi, a kórházaknak javításra, ellenőrzésre visszaküldi. A Nemzeti Rákregiszter 2001 óta évente közzé teszi jelentését, amely a különböző rákos megbetegedések számait tartalmazza nemi, korcsoporti és területi bontásban. Megállapodás alapján segítjük a hazai kutatómunkát, információt szolgáltatunk az adatbázisában lévő esetekről – az adatkezelési irányelvek szigorú betartásával.

Elérhetőségeink

 

Nemzeti Rákregiszter és Biostatisztikai Központ

Központ vezető: Dr. Kenessey István 
1122 Budapest Ráth György u. 7-9. 
1525 Budapest, PF.21. 
E-mail: kenessey.istvan@oncol.hu
Tel.:(+36 1) 224 – 8600 / 1499mellék

A Nemzeti Rákregiszter Online lekérdező felülete

Tájékoztatás!
Az európai rákcentrumok gyakorlatának megfelelően a /3 évnél korábbi adatokat nem is publikálnak lásd. adatbázisukat/ a rákregiszter folyamatos javítás alatt áll minden országban így nálunk is, ezért friss adatokat legalább 3 évre visszamenőleg annak tudatában kezeljenek, hogy az adatok egy évre visszamenőleg biztosan, 3-5 évre visszamenőleg nagy valószínűséggel a javítások bevitelével változnak.

Rákregiszter statisztika

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva