Emlő és Lágyrészsebészeti Osztály

Címlap >> Emlő és Lágyrészsebészeti Osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Mátrai Zoltán Ph.D.

Osztályvezetői titkárság: Szilágyi Erika: Tel: +36 1 2248600 / 3679 mellék

Osztályos titkárság: Besnyő Dóra:  Tel: +36 1 2248600 / 3797 mellék

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése. Hazánkban évente mintegy 7300-7500 új tumor kerül diagnosztizálásra. Az Országos Onkológiai Intézet a hazai emlőrák onkológia vezető centruma, komplex, ún. multidiszciplináris ellátást biztosítva. Sebészetünkön az elmúlt évtizedekben egyre magasabb számban történtek emlőműtétek, az utóbbi években már elérve az évi 1000 primer emlőműtétet, ami az összes hazánkban végzett emlőműtét 12-15%-át jelenti. A rosszindulatú lágyrész daganatok (sarcomák) jelentősen ritkábban előforduló daganatok, de sokszor agresszív klinikai viselkedésük speciális szakmai megközelítést igényel. Intézetünk Dermato-onkológiai centrumának elsődleges szakmai profilja alapján a növekvő gyakoriságú melanom malignum bőrdaganat multidiszciplináris ellátásának részeként évente mintegy 400 műtét végzünk ebben az indikációs körben.

Az emlődaganatok sebészete az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül. A 80-as évek második felében az Intézet sebészeti osztálya Besznyák István Professzor Úr vezetésével játszott úttörő szerepet az akkor még hagyományos teljes emlőeltávolítással szemben az emlőmegtartó műtétek hazai elterjesztésében. Napjainkra a lakossági emlőrák szűrés elterjedésével döntően ilyen emlőmegtartó műtéteket tudunk végezni, az emlő sugárkezelésével egészítve ki a beavatkozást.

A kilencvenes évek végén szintén az Intézet emlősebészete járt élen a hónalji nyirokcsomók rutin sebészi eltávolítását megelőző ún. őrszem nyirokcsomó technika meghonosításában. Napjainkra évi mintegy 550 ilyen minimál-inazív beavatkozást végzünk emlősebészetünkön, megelőzve ezzel a nyirokcsomók eltávolításából eredő nem kívánt szövődményeket, mint a retteget nyiroködémát a karon. Sebészi tevékenységünk eredményeit tudományos igényű feldolgozásokat követően hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban és kongresszusokon mutatjuk be.

A XXI. században az emlősebészet új korszaka virradt fel, az ún. onkoplasztikus emlősebészeté, ami betegközpontú ellátást megvalósítva a tumornak megfelelő radikális onkológiai sebészi eltávolítást egyesíti az emlő azonnali vagy halasztott plasztikai rekonstrukciójával. A speciális műtéti technikákat és felkészültséget igénylő beavatkozásokkal a daganat gyógyítása mellett a teljes értékű ember és nő pszichés rehabilitációja is kiemelt fontossággal bír az onkoplasztikus emlősebészetben, a nőiességet legjobban szimbolizáló szerv rekonstukcióját szem előtt tartva.

Intézetünkben 2012.március 1-én a nemzetközi tendenciáknak megfelelően létrehozta az elkülönült Emlő és Lágyrészsebészeti Osztályt. A Magyarországon az elsők között kialakított specializált sebészeti osztály orvosai az emlő és lágyrész valamint bőrdaganatok modern műtéteiben és az elméleti onkológiában is magas szintű képzettséggel és nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az emlő és lágyrész sebészek általános sebészi, klinikai onkológiai szakvizsgával és az European Society of Surgical Oncology „Onkológus sebész” és „Emlő sebész” minősítésével is rendelkeznek. Mindhárom szakterületen szoros együttműködést folytatunk intézetünk Rekonstrukciós részlegének plasztikai sebészeivel.

A több szakterület bevonását igénylő eredményes kezeléseket, -rendszeres külföldi tanulmányutak tapasztalataival frissítve, az emlőrák-, lágyrész tumor, és dermato-onkológiai multidiszciplináris bizottságok döntései alapján folytatjuk. Eredményeinket hazai és nemzetközi folyóiratokban és kongresszusokon mutatjuk be.

Rekonstrukciós részleg

Napjainkban az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet a modern onkológia, a daganatok multidiszciplinális kezelésének fontos területe. A daganatok komplex kezelésében elért eredményes gyógyszeres kezelések ellenére, ma még és valószínűleg a XXI. század első felében a tumor sebészi eltávolítása marad a gyógykezelés egyik leglényegesebb eleme. Az onkológus sebész távolítja el a daganatot, a plasztikai sebész a környezetből vagy a műtéti területtől távoli testtájról pótolja a hiányzó szöveteket. Ez az együttműködés kitágítja a tumor eltávolítás onkológiai lehetőségeit, a korábban inoperábilisnak tartott daganatok eltávolítását is lehetővé teszi. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet lehetővé teszi az extrém nagyságú daganatok maradéktalan eltávolítását, biztosítja feszülés mentes sebzárást, a testüregek zárását, pótolja a hiányzó bőrt, zsírszövetet, izmot vagy csontot. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet a műtéti beavatkozások összekapcsolásakor helyreállítja a működést, pótolja a hiányzó szöveteket és gondoskodik az emberi test arányainak, szimmetriájának helyreállításáról is.

Az OOI-ben az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet tevékenységének fő területe a daganat miatt eltávolított emlő pótlása. A helyreállító műtétekre sor kerülhet azonnal a daganat eltávolítása után vagy később a daganat komplex kezelésének befejezését követően. A legkorszerűbb plasztikai sebészeti műtéti módszerekkel, az emberi test saját szöveteinek felhasználásával vagy szilikon implantátummal pótolható, a teljesen vagy részben eltávolított emlő. Helyreállítható az eltávolított emlő domborulat és kialakítható az emlő bimbó is. Szükség esetén javítható az emlők szimmetriája az ép oldali emlő formálásával, nagyobbító vagy kisebbítő műtétével.

Onkológiai helyreállító plasztikai sebészetre van szükség azokban a műtétekben, amikor a nagyméretű tumor resectió következtében a szövetek pótlása hagyományos módszerekkel nem végezhető el. Amikor a testüregek zárása, életfontosságú anatómia képletek fedése szükséges vagy a hiányzó működés helyreállítása speciális szövetátültetést igényel. A mikrosebészeti módszerekkel átültetett szövet nemcsak a pótolja a hiányt (izom, bőr, csont) hanem a mikró- érvarratok segítségével javítja a befogadó terület vérkeringését, biztosítja az átültetett szövetek optimális vérellátását.

A korszerű koordinált és multimodális onkológiai gyógykezelés számos szakterület együttműködésére épül. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet, a korszerű onkológiai szemlélet és gyakorlat integrált része, a daganat eltávolítása után nem csak pótolja a szöveteket, hanem törekszik az emberi test szépségének és természetes arányainak helyreállítására is.

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva