Címlap >> Content >> VKSZ 12-1-2013-0012 Pályázat: Világszínvonalú Intelligens és Inkluzív Egészségügyi Információs és Döntéstámogató Keretrendszer kutatása

1. sz. részfeladat: Onkológiai információs portál fejlesztése

Az Onkológiai Információs Portál egy centralizált onkológiai szakma-specifikus folyamatokat integráló informatikai hálózat, amelynek elsődleges célja, hogy egységes, átfogó szolgáltatást biztosítson a rendszer felhasználói számára. A részfeladaton belül meghatározásra került az információs hálózat működtetéséhez szükséges hardver specifikáció (szerver és munkaállomások), valamint a szoftver környezet elméleti igényeinek kidolgozása.
A hardver elemek definiálását követően a GE által beszerzésre kerültek és ezt követően az Országos Onkológiai Intézet 2014. május 15.-én használatra átadták.
Az információs portál működtetéséhez szükséges szoftverek kifejlesztéséhez szolgáló elméleti igénypontok meghatározását a részfeladaton belül elvégeztük. Az információs portál logikai sémájában meghatározásra kerültek az egyes alrendszer elemek: 1. Rákstatisztikai Alrendszer (statisztikai modul, adatgyűjtő modul), 2. TeleMedicina Portál (képalkotó diagnosztika, patológia, sugárterápiás tervezés szolgáltatására), 3. OnkoTeam Manager Modul (virtuális konzíliumok szervezése), 4. Betegnyilvántartó rendszer integrációs interfész (betegadatok az onkoteam-ekben résztvevők számára), 5. Video konferencia Modul (konzultáció és diagnózis felállítása, műtétek valós idejű követése), 6. Online Onkológiai Távoktatási Alrendszer (virtuális onkológiai központ kialakítása, e-learning), Hungarian Oncology Network (HONCOLOGY) - (onkológiai betegellátó helyek és betegirányítási információk).
Az Onkológiai Információs Portál háromrétegű architektúrára épül:
Felhasználói kliens réteg: A felhasználók a rendszert web böngészővel érik el. A felhasználói kliens és a rendszer alkalmazás szervere közötti kommunikáció biztonságos HTTPS protokollon történik.
Alkalmazás-kiszolgáló réteg: Az alkalmazás-rendszer nyílt forráskódú PHP futtatási környezetben működik, a Portál szolgáltatásokat a szintén nyílt forráskódú Drupal tartalomkezelő rendszer szervezi egységes keretbe.
Az alkalmazás szerver csoport a lentebb felsorolt konfigurációjú HP DL380p Gen8 típusú elsődleges szerveren helyezkedik el, melyet egy CentOS 6.5 Linux operációs rendszer futtat.
Adatbázis réteg: A rendszer által kezelt adatok MySQL adatbázisszerverben kerülnek tárolásra. Az adatbázis-kezelő valósítja meg a szokásos adatbázis-kezelési műveleteket: adatok tárolása, feldolgozása, visszakeresése, az ezekhez kapcsolódó hozzáférés-kezelés és egyéb járulékos szolgáltatások.
Az adatbázis  szerver a lentebb felsorolt konfigurációjú HP DL380p Gen8 típusú másodlagos szerveren helyezkedik el, melyet egy CentOS 6.5 Linux operációs rendszer futtat.

2. sz. részfeladat: Onkológiai betegellátó helyek szoftveres kapcsolódása, adatbázisok kialakítása

Az Országos Onkológiai Intézet ezen részfeladatban az onkológiai betegellátó helyek közötti kapcsolódást és az onkológiai ellátáshoz kapcsolódó adatbázisok kialakítását vállalta. Az információs portál működtetéséhez szükséges igénypontok meghatározását követően kialakításra került a HONCOLOGY NET portál, amely a következő webhelyen érhető el: www.honcology.net.
A magyarországi daganatos betegek egységes irányelv szerinti kezelésének érdekében az Országos Onkológiai Intézet összeállította a daganatok szervi lokalizációja szerinti szakmai protokollt, amely a Honcology.net portál Lokalizációk menüpont alatt találhatók meg.
A kezelési protokollokon kívül a rosszindulatú daganatos betegek ellátásának a daganatok szervi lokalizációi szerinti szakmai követelményeire vonatkozó adatbázis is megtalálható a portálon a Szakmai követelmények menüpont alatt.
A daganatos betegellátás szakmai protokolljai és szakmai követelményei alapján összeállított jogszabály készült el a daganatos betegellátáshoz szükséges minimumfeltételekről. A minimumfeltételek megléte alapján vehet részt egy egészségügyi ellátóhely az onkológiai betegellátásban, ezért a minimumfeltételek ismerete alapvető az ÁNTSZ engedély megszerzéséhez és az OEP-pel kötendő finanszírozási szerződések megkötéséhez. Az erre vonatkozó jogszabály-gyűjtemény „Onkológiai ellátás minimumfeltételei menüpont alatt tekinthető meg. A jogszabály-gyűjtemény kiterjed a Klinikai onkológiai, a Sugárterápia, a Járóbeteg-szakellátásra valamint a Daganat-diagnosztikai tevékenység feltételrendszerére.
Az intézmények egymás közötti kapcsolattartásához, a betegutak megválasztásához egyaránt segítséget nyújtja daganatos betegellátást végző intézményrendszer onkológiai ellátó helyei és azok elérhetőségeinek ismerete, amelyek az „Ellátóhelyek” menüpont alatt találhatók meg.
A daganatos betegellátás tervezésének nélkülözhetetlen forrásaként kialakítottuk az onkológiai szakmai statisztikai modult, amelyen keresztül kapcsolatot teremtettünk a Rákregiszterrel. Ezen modulon belül a magyarországi daganatos betegségek előfordulási gyakorisága megyék szerinti csoportosításban megtalálható (Statisztika modul).

3. sz. részfeladat: Nemzeti Rákregiszter és KSH adatai alapján epidemiológiai adatok becsatornázása

A rosszindulatú daganatos megbetegedéseket az Egészségügyi Intézmények az Országos Onkológiai Intézetben működő Nemzeti Rákregiszternek jelentik be. A Rákregiszternek összesen 159 egészségügyi ellátó jelent, mely magába foglalja a hazai onkológiai hálózatban járó- és fekvőbetegként kezelt betegeket egyaránt. A Rákregiszter a daganatos megbetegedések megoszlását - a betegek fővárosi és megyei lakóhelye, tartózkodási helye alapján csoportosítva, illetve BNO-kódonkénti, nemenkénti és korcsoportonkénti bontásban – évente készíti el. Ezen részfeladatban a Rákregiszterből és nemzetközi adatbázisból (Globocan) származó adatokat külső felhasználók számára a www.honcology.net webhelyre a statisztikai modulban gyűjtöttük össze megyék szerinti csoportosításban. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján bebizonyosodott, hogy a daganatok előfordulási gyakorisága 2009-2013. között 11 %-kal nőtt. Ezen belül is jelentősen emelkedett a prostata daganatok (+26 %), bőrdaganatok (+21 %) előfordulási gyakorisága.
Továbbra is magas a 2013. évben diagnosztizált vastagbél daganatok (+12 %) és hólyagdaganatok (+14 %) száma. Ezzel szemben mind a tüdődaganatok, mind a gyomordaganatok száma (-1 %) enyhe csökkenést mutatott.
A Rákregiszter adatai arra utalnak, hogy a megelőzési és szűrési programok elégtelenek, ezért az ellátó rendszer hatékonyságának színvonalát szükséges növelni.
A Globocan adatbázisa alapján bebizonyosodott, hogy a daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon férfiak esetében az alábbi megoszlást mutatta: 1. Tüdő daganatok (21,8 %), 2. Vastagbél daganatok (17,6 %), 3. Prosztata daganatok (11,7 %), 4. Hólyag daganatok (6,9 %), 5. Szájüregi daganatok (4,1 %).
Nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok sorrendje a következő: 1. Emlő daganatok (21,7 %), 2. Vastagbél daganatok (15,7 %), 3. Tüdő daganatok (14,4 %), 4. Méhnyak daganatok (5,0 %), 5. Ovárium daganatok (4,3 %).
A daganatos megbetegedések miatti halálozási sorrend férfiak esetében: 1. Tüdő daganatok (31,2 %), 2. Vastagbél daganatok (15,4 %), 3. Prosztata daganatok (6,2 %), 4. Gyomor daganatok (5,3 %), 5. Hasnyálmirigy daganatok (5,3 %).
Daganatos megbetegedések miatti halálozás Magyarországon, nők esetében: 1. Emlő daganatok (14,2 %), 2. Vastagbél daganatok (15,3 %), 3. Tüdő daganatok (21,0 %), 4. Méhnyak daganatok (3,4 %), 5. Ovárium daganatok (4,8 %).
A magas daganatos halálozási ráta Magyarországon feltehetőleg a helytelen életvitellel kapcsolatos, nevezetesen dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás és mozgáshiányos életmód.
A kormányzati intézkedések és a magyarországi egészségügyi stratégia ezeket a körülményeket felismerve olyan programokat indított el, amelyek a daganatos betegség megelőzésére irányul.

4. sz. részfeladat: Daganatos betegek kezelési protokolljainak automatizálása daganattípusra vonatkozó különböző kezelési módok keresési lehetőségével

Az Országos Onkológiai Intézet a daganatos betegségekre vonatkozó irányelveket protokollok formájában kidolgozta. A protokoll gyűjteményt a „Komplex onkodiagnosztika és onkoterápia irányelvei” címmel az általunk kialakított Honcology Net portálon Lokalizációk menüpont alatt tettük közzé. Az onkológus szakorvosok, valamint a daganatellátás iránt érdeklődők számára a kialakított adatbázis publikusan hozzáférhető. A daganatos betegek személyre szabott terápiájának kialakításánál az onkológus szakorvos az elfogadott onkológiai protokollok szerint kell, hogy eljárjon. Ennek megkönnyítése érdekében a kezelési protokollok keresésének automatizálására egy új kereső programot alakítottunk ki. A kereső programban lehetőség nyílik, hogy egy adott daganattípusra, illetve a betegség nemzetközi osztályozásának kódja alapján végezzük el a keresést. A keresendő kulcsszavak magukba foglalják a komplex onkodiagnosztika és onkoterápia valamennyi elemét, beleértve képalkotó, laboratóriumi, patológiai diagnózist, daganatok sebészeti, kemoterápiás és sugárterápiás kezelését. Az általunk kialakított automatizált kereső program elősegíti az onkológus szakorvos betegirányítással kapcsolatos beutalóinak elkészítését, valamint a irányt mutat a személyre szabott terápiás terv kialakításához.

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva