A sárga gyökér, avagy a gyógyító Kurkuma

Címlap >> Content >> A sárga gyökér, avagy a gyógyító Kurkuma

A kurkuma a zárvatermők törzsébe, egyszikűek osztályába tartozó fűszer- és gyógynövény. Ázsiában, Indiában, Kínában őshonos növény. Fő hatóanyaga a kurkumin nevű vegyület.
4000 év óta a kurkumát széles körben használják gyógyászati, vallási és konyhai célokra.
Emellett a hinduk kozmetikumként is alkalmazzák. A nők kurkumás vízzel mossák meg az arcukat, amely megszínezi a bőrüket, és remekül kitisztítja a pórusokat, valamint szabályozza a faggyútermelést, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését.

A kurkuma fogyasztás hat az emésztésre, vértisztító tulajdonságú. Az indiai orvoslásban számos megbetegedés esetén javasolják, mint például, láz, fertőzések, ízületi fájdalmak, májbetegségek ellen, gyomorégésre, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Légzési nehézségeknél kurkuma főzettel inhaláltak mézben, vagy tisztított vajban feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású.
A kurkuma daganatgátló hatásáról harminc vizsgálat számol be. A kurkuma nem gyógyítja a rákot, hanem az ember rákos sejtek növekedését gátolja.
Az antioxidáns, gyulladás gátló tulajdonság mellett, kiváló májvédő hatása is van. Egy nemzetközi folyóiratban, valamint egy szakkönyvben javasolják a kurkuma fogyasztását májbetegségben-, hepatitisben-, hogy csökkentse a megemelkedett májenzimeket.
Állatokon végzett kutatásban ahol a kurkumint összevegyítették fenil- etil izotiocianátokkal (keresztes virágú növények tartalmazzák) rendkívüli hatékonynak találták prosztatadaganatok esetében.
A felszívódása viszonylag gyenge bors jelenlétében növelhető. Így mindenképpen agyunk az ételekhez egy piciny borsot is a felszívódás érdekében.

Kurkumás hagymaleves
Hozzávalók:

  • 4 nagy fej vöröshagyma (3-4 mm vastag karikákra vágva)
  • 8 gerezd fokhagyma (vékony lapokra vágva)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl zöldség alaplé (vagy húsleveskocka)
  • 6 db zellerlevél (felaprítva)
  • 1 csokor petrezselyem (felaprítva)
  • 1 l víz
  • 3 dl habtejszín
  • 1 tk kurkuma
  • só ízlés szerint
  • négyszínű bors ízlés szerint
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj (extra szűz)

Elkészítés
1.    A leveskockákat feloldjuk 1 liter forró vízben. (Természetesen ehelyett használhatunk alaplevet is, amennyiben rendelkezésünkre áll!)
2.    Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az olívaolajat. Majd belerakjuk a vöröshagymát, valamint a fokhagymát és megdinszteljük őket, kb. 5 perc alatt.
3.    Beleszórjuk a kurkumát, és a petrezselyemzöld felét, dinszteljük még 2 percig.
4.    Rászórjuk a 2 ek lisztet, sütjük 1-2 percig kavargatás mellet, amikor megvan, ráöntjük a leveskockás vizet.
5.    Beleszórjuk a zellerzöldet, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és lassú-közepes tűzön főzzük kb. 10 percig. A hagymák ne málljanak szét még, de legyenek megfőve.
6.    Beleöntjük a tejszínt, és lassú tűzön forraljuk fel, s adjunk neki még 3-5 percet, a végén pedig szórjuk bele a maradék petrezselyemzöldet.

Forrás:
www.hazipatika.com
John Bowden Phd: Egészséges Élet
Tonia Reinherd Phd: Étrend A Föld legegészségesebb ennivalói

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva