PARADICSOM - zöldség vagy gyümölcs?

Címlap >> Content >> PARADICSOM - zöldség vagy gyümölcs?

Hivatalosan zöldség, gyakorlatban leginkább is-is: mindent lehet belőle készíteni, nyersen vagy sütve-főzve, amit csak a gasztronómiai találékonyság valaha zöldségből vagy gyümölcsből kitalált.

Származása: A burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a burgonyának is. 
A paradicsom (Lycopersicon esculentum) húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete, száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.

Eredete: Bármennyire is magyaros növénynek tekintjük, bizony, a paradicsom is egyike azon növényeknek, amelyeket Európa az aztékoktól kapott: őshazája Peru, ahol ma is közönséges, csaknem gyomnövény.
Mexikóban kezdték el termeszteni, majd Amerika felfedezői hozták be Európába, ahol Spanyolországból illetve Portugáliából terjedt el az egész kontinensen.
Aranyos színére utal francia neve, a "pomme d'ore", az aranyalma. A XVII. században Poma amoris, Liebesapfel, a "szerelem almája" néven is emlegették, mert úgy vélték róla, hogy bódulatot okoz. A még éretlen, zöld bogyó valóban tartalmaz kis mennyiségben egy solanin nevű anyagot, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik, így az érett paradicsom teljességgel ártalmatlan, sőt magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt fölöttébb egészséges táplálék is.

Sok nyelv a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból származtatja, angolul tomato, franciául és spanyolul tormate, németül Tomate, magyar neve az Édent idézi.

Felhasználása: Nyersen, salátának, hidegkonyhai összeállításokban való fogyasztása a XX. század második felében terjedt el. Gyakran kerül az asztalra paradicsomsaláta; tápláló és mégsem hizlaló étel a töltött paradicsom; a hagyományos ételek közül a mindennapiak közé tartozik a paradicsomos burgonya és a paradicsomos káposzta-főzelék; nélkülözhetetlen hozzávalója a lecsónak is.
A friss paradicsomból kiváló, üdítő ivólé is készülhet házilag. Ez jól lehűtve, jégkockával szervírozva egyike a legkellemesebb kánikulai italoknak.

Miért egészséges? Kitűnő A-, C-, és K-vitaminforrás, továbbá jelentős mennyiségű B6-vitamin-, folsav, rost, mangán, króm, kálium, valamint antioxidáns hatású likopin, béta-karotin, lutein,  és zeaxantin található benne. A paradicsomot a kozmetikusok is ajánlják, és nemcsak belsőleg! A benne lévő enyhe savak jótékony hatásúak, így remek arctisztító pakolásnak is használhatjuk a paradicsomszeleteket vagy a húsát áttörve készített paradicsompürét. A be nem ért zöldparadicsomból önállóan vagy csalamádé részeként savanyúság iskészíthető.

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva