Flavonoidok

Címlap >> Content >> Flavonoidok

A flavonoidok kifejezés alatt több különböző vegyületcsoportot értünk, alcsoportjain belül feltételezhetően több mint 4 ezer különböző szerkezetű flavonoid vegyület létezik. Az élelmiszerek nem tápanyag komponensei, vagyis nem jelentenek tápértéket az emberi szervezet számára. Számos vegyületnek fontos egészségvédő szerepet tulajdonítanak, mint pl. a flavonoknak, flavonoloknak, flavanoknak, antociánoknak és izoflavonok.
A flavonoidok számos funkciót látnak el a növényvilágban. Többek között feladatuk közé tartozik a pigmentálás, az uv védelem, mikroorganizmusok elleni védelem, illetve az enzimaktivitás szabályozása. Bizonyos stresszhelyzetekben pl. kórokozók és kártevők támadása, szélsőséges hőmérséklet, vízhiány hatására mennyiségük megnő, ami a növény, védekező válaszának tekinthető. Ezzel magyarázható az említett tényezőknek nagyobb mértékben kitett biotermékekben a flavonoidok nagyobb koncentrációja.

Előfordulása a zöldség- gyümölcsvilágban
Az élelmiszerként szolgáló növényekben természetes, színezőanyagok, ízkomponensek. Az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller, különböző részei és a különböző lencsefajták bizonyultak a leggazdagabb forrásnak. Az egyes flavonoid vegyületek közül nagy mennyiségű kvercetin mutatható ki a vörös- és lilahagymában, a sóskában és a spenótban. A hüvelyesekben a legjelentősebb vegyületek az izoflavonoidok. A növényi olajok közül az olivaolajban mutathatók ki flavonoidok. Általános érvényű, hogy a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása során a hámozással, a hőkezeléssel a flavonoid tartalom jelentősen csökken. Jóllehet a flavonoid relatíve stabil vegyületek, a hőre, az oxigénre és az enyhe ph- változásra nem érzékenyek, a különböző konyhatechnikai eljárások azonban veszteséget eredményezhetnek. A gyümölcsök közül jelentős flavonoid források a bogyósok: eper, málna, feketeszeder, áfonya. A száraz héjasok között a dió büszkélkedhet magas flavonoid koncentrációval.

Táplálkozás - élettani jelentőségük
Napjainkban a flavonoidok és az egyéb polifenolos vegyületek egyre inkább a tudományos kutatások előterébe kerülnek. Számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, melyek jelenlegi ismereteink szerint főleg preventív hatásúak. Ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek, az oxidációs folyamatok lassításán keresztül. Immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Antikarcinogén vegyületeknek is nevezik őket. A flavonoidok, az egyéb étrendi antioxidánsok, így az E- és C- vitamin élettani hatását fokozhatják, mivel azokkal szinergizálnak, és segítik regenerálásukat. Általános preventív hatásuk említhető a szív és érrendszer terápiájában.

Recept: Bogyós lassi
Hozzávalók: 250 g erdei gyümölcs keverék (fekete szeder, málna, fekete áfonya), 1 nagy pohár joghurt (250g), méz.  Miután megmostuk az erdei gyümölcsöket összekeverjük a joghurttal és kis mézzel ízesítjük.
Díszes pohárban tálaljuk.                                                                          

Források: Tonia Reinhard, MS, RD ÉTTREND
http://www.ujdieta.hu/indexdd8b.html?content=220
http://hu.wikipedia.org/wiki/Flavonoid

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva