A fahéj

Címlap >> Content >> A fahéj

A fahéjfa kérgéből készül a népszerű fűszerünk a fahéj. A trópusi fák lefejtett belső kérgét fogyasszuk. Indiából Sri Lankáról származik. Három fajtáját ismerjük ceyloni, kínai és malabári fahéj.
Az amerikai konyhában ismertebb a kínai fajtájú jellegzetes csípős ízű, míg Európában a ceyloni fahéj enyhébb, pikánsabb.
Már az ókorban is nagyon keresett volt. Az I. században 35 dkg fahéj értéke 5 kg ezüst értékével vetekedett.
A középkorban a hadjáratoknak köszönhetően továbbterjedt és elkezdték gyógyításra, majd fűszerként használni.
Hazánkban a 15. században érkezett, gyorsan beépült a konyha fűszerei közé.

A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő tulajdonságát részesítetek előnybe.
 Erős fertőtlenítő hatással bír, ezen kívül jótékony még a szív és érrendszerre, valamint a vércukorszintre, vérnyomásra.
Vizsgálatok bizonyították, hogy a fahéjban lévő aktív összetevő képes utánozni az inzulin funkcióit, vagyis növeli a sejtek glükóz felvételét, illetve egyes sejtek elősegíti a glükóz raktározását.
A fahéjban ezenkívül olyan gyulladást gátló anyagok is vannak, amelyek segítik az izmok, ízületek, merevségének valamint fájdalmának a csökkentésében.
A fahéj bizonyos összetevője – a kumarin- nagy mennyiségben mérgező lehet, irritálhatja az orr nyálkahártyáját, májkárosodást, vérzékenységet okozhat. A kumarin káros hatásárán kívül nagy mennyiségben csípős hatású, a fahéj a szájban felszívja az összes nedvességet, majd köhögést, hányást okoz.
A ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, azonban csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint.
Magyarországon ezt a fűszert főképpen édességeket elkészítéséhez használják a mézeskalács a tejberizs elmaradhatatlan alkotója, de emellett kiválóan illik marha és bárányhúsokhoz, paradicsomos, padlizsános ételekhez is.  Mediterán, keleti konyha, török konyha egyik alapvető sós fogásokhoz használt fűszere.

Fahéjas méz
Otthoni is el tudjuk készíteni,de készen is vásárolhatunk.
Langyos vízbe keverjük bele a mézet és a fahéjat.
Jótékonyan hat:

  • húgyutak egészségére
  • rendszeresen fogyasztva az ízületi fájdalmakat csökkenti
  • erősíti az immunrendszert,segít megfázás, vírusos fertőzések esetén
  • megkönnyíti az emésztést, segít megakadályozni a felfúvódást

A méz és fahéj együtt fogyasztva rengeteg energiát ad, a keveréküket fogyasztó emberek magasabb szellemi, éberségi és fizikai aktivitásszintet érnek el.

Forrás:
Tonia Reinherd Phd: Étrend A Föld legegészségesebb ennivalói
www.wikipedia.hu
www.szimpatika.hu

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva