A dió

Címlap >> Content >> A dió

A dió, diófa Közép- Ázsiából származik. Már az ókori görögök is ismerték, de a rómaiak is tisztelték, erre utal nevének eredete (Juglans). Egyike azon értékes növényeinknek, melynek minden részét hasznosítjuk.
A levél csersavat, ellagsavakat flavonoidokat, illóolajat, kevés C-vitamint tartalmaz. Teáját gyomor-bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, valamint béltisztítónak, étvágyjavítónak isszák.
 Forrázatát külsőleg bőrkiütések, fagyások borogatására; ülőfürdőként aranyérbántalmak ellen; gargalizálóként torokgyulladásra használják.
A diókopács (a termés külső, húsos burka) főzetét izzadás, gyomor-bélhurut esetén alkalmazzák.

Termése: jelentős energiatartalommal bír magas fehérje-, szénhidrát-, zsírtartalma miatt. Sok rostot és kevés telített zsírsavat tartalmaz.
Többszörösen telítetlen omega-3zsírsavakkal rendelkezik, melyek gátolják a vérrögképződést, gyulladást gátló hatásuk van és szerepet játszanak a cukorbetegség, daganatos betegségek, szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
Magas E-vitamin tartalommal rendelkezik, mely antioxidáns hatása révén megköti a szervezetben a felesleges szabadgyököket. Ezzel védi az egészséges sejtek működését, lassítja az öregedési folyamatokat, segíti az agyműködést és szerepe van egyes betegségek (szív- és érrendszeri-, daganatos betegségek) kialakulásának megelőzésében.

A dió termése a B1és B2 vitamin forrása is, de kalciumból és foszforból is jelentős mennyiséget tartalmaz.
 Daganatellenes hatású természetes anyagot, ellaginsavat (diófélék cserzőanyaga) tartalmaz, mely a sejtek DNS-ének károsodását gátolva fejti ki hatását.
 Szerotoninforrás: segíthet a depressziós betegek, lehangolt emberek kedélyállapotának javításában.
 A dió fontos élelmiszeri alapanyag, magját nemcsak nyersen, pörkölve, fogyaszthatjuk, de likőr, lekvár is készíthető belőle. Éretlen zöld termését pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. A magból sajtolt jellegzetes aromájú olaj saláták, ételek ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Diós sárgarépasaláta
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg sárgarépa
10 dkg dió
citrom, só, dióolaj

Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát lereszeljük, sóval, citromlével ízesítjük, majd dióolajjal meglocsoljuk és összekeverjük. Tetejére vágott diót szórunk.

Forrás:    Rápóti Jenő - Romváry Vilmos: Gyógyító növények
Dr. Kovács János Balázs - Dr. Moser Györgyné: A daganatos betegségek és az étrend
Dr. Gáspár Róbert: Éltető és gyógyító táplálékok
napidr.hu

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva