Citrom

Címlap >> Content >> Citrom

A citrom (citrus limonum) a citrusfélék nemzetségéből származó növény. Termése déligyümölcs és fűszer is egyben Ázsiából származik, az arabok hozták be Európába a XII. században.
 Gyakran használták mérgezés kígyómarás ellen, vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító-, sebösszehúzó szernek tartották. Később a skorbut ellenszereként alkalmazták, de emésztés serkentésére, meghűléses megbetegedések megelőzésére, bélféreghajtóként, nyálelválasztó, szomjúságot csökkentő hatása miatt is használták Ismert még bőrfiatalító, regeneráló hatása (mandula vagy avokádóolajjal együtt remek bőrápoló).
 Az európai konyhákban a XV. században honosodott meg. Kiválóan alkalmas levesek, húsok, halak rizsételek ízesítésére; ecet helyett salátákhoz is remekül illik; de húsok pácolásához (rozmaringgal, bazsalikommal) is jó választás lehet. Sárga héját reszelve töltelékek (mák, dió, túró) ízesítésére is használható. Kifacsart leve pedig teához, turmixitalokhoz, gyümölcslevekhez, levesekhez, szószokhoz adható.
Díszítésre is gyakran használják (hidegtálak, italok).

Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, melynek szerepe van a hormonképzésben, sejtek, szövetek felépítésében, immunrendszer megfelelő működésében, és a vas felszívódásában.
A citrom, ahogy a többi citrusféle számos fitokémiai vegyületet tartalmaz (polifenolok, terpének), melyek valószínűleg szerepet játszanak a gyümölcsök daganatellenes hatásaiban. Ezek a vegyületek közvetlenül a daganatsejtekre hatva gátolhatják a rosszindulatú tumorok növekedését, valamint a vérben keringő daganatellenes vegyületek sűrűségét megemelik és fokozzák a működésük hatékonyságát. Továbbá gyulladásellenes hatással rendelkeznek és számos káros anyag felszívódását módosíthatják, illetve kiürülését segíthetik.

A citrusfélék rendszeres fogyasztása tehát csökkentheti az egyes daganatok kialakulásának kockázatát. Kutatások a nyelőcső-, szájüreg-, garat-, légcső-, és a gyomorrák esetében 40-50%-os kockázatcsökkenést figyeltek meg. Így a frissen préselt citruslé (3dl) rendszeres fogyasztása egyszerű és hatékony módja lehet egészségünk megőrzésének.

Citrusturmix
Hozzávalók:
10 dkg citrom
10 dkg grapefruit
5 dl víz
méz vagy barna cukor
Elkészítése:a gyümölcsöket a héjuktól megtisztítjuk,felkockázzuk, majd mézzel vagy barna cukorral ízesített vízzel összeturmixoljuk.

Forrás:     Richard Bélivean :Táplálkozással a rák ellen

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva