BenchCan

Címlap >> BenchCan

Projekt betűszava

BENCH-CAN

Teljes megnevezés

Az interdiszciplináris, komprehenzív rákkezelés minőségbiztosítási referenciapontjainak (benchmark) meghatározása, illetve a jól bevált gyakorlatok kialakítása a komprehenzív rákkezelésben. (Benchmark comprehensive cancer care that provides interdisciplinary treatment for patients, and yield examples of best practice in comprehensive cancer care.)

Program

Európai Unió Egészségügyi Programja (Health Programme of the European Union)

Kivonat

A projekt stratégiai fontossága és hozzájárulása az Egészségügyi Programhoz

Európában a rákos megbetegedések száma folyamatosan növekszik és az EU tagországok egészségügyi rendszereinek teljesítményében tapasztalható különbségek azt mutatják, hogy szükséges a további fejlődés. Nagyobb mértékben kell elősegíteni az elsődleges kezelés utáni betegség- és tünetmentes túlélést, valamint meghosszabbítani és tünetmentessé tenni a metasztatikus betegséggel diagnosztizált betegek túlélését.

Az onkológiai ellátás infrastruktúrájának fejlesztése a legmodernebb komprehenzív ellátás irányába, hozzájárul majd a betegek gyógyulásához és gazdasági termelékenységéhez, valamint gazdaságilag is hasznosan hat a biotechnológiára.

A Bench-Can projekt előmozdítja továbbá az Európai Unió Egészségügyi Programjának 2. célkitűzését: „az egészségügy elősegítését", beleértve az egészségügyben fennálló egyenlőtlenségek csökkentését. A projekt szintén előmozdítja a 3.2.4-es prioritási pontot, a „súlyos és ritka betegségek megelőzését".

Célkitűzések

A Bench-Can általános célja az interdiszciplináris, komprehenzív rákkezelés minőségbiztosítási referenciapontjainak (benchmark) meghatározása, illetve a jól bevált gyakorlatok kialakítása a komprehenzív rákkezelésben.

Ennek elérése érdekében a projekt 6 konkrét célt tűzött ki:

  1. A komprehenzív rák központok standardjainak, javaslatainak, és akkreditációs kritériumainak összegyűjtése, összehasonlítása, és összehangolása a részt vevő európai országokban, közös megegyezés alapján.
  2. Azoknak a minőségbiztosítási referenciapontoknak az áttekintése és finomhangolása, amelyeket alkalmazni lehet a komprehenzív rákkezelésben, az interdiszciplináris betegkezelés során.
  3. A minőségbiztosítási referenciapontok tesztelése, amely során külön hangsúlyt fektetnek a működtetési- és klinikai gyakorlatok jól bevált folyamatainak vizsgálatára.
  4. Az információ és a jól bevált gyakorlatok lehető leghatékonyabb cseréje a tagországok és a régiók komprehenzív rák központjai között.
  5. A minőségbiztosítási referenciapontok összehangolása azokkal a már meglévő erőforrásokkal és szolgáltatásokkal, amelyek a rák gyógyítására irányulnak.
  6. A projekt fenntarthatóságának biztosítása, valamint a projekt megvalósításából származó előnyök hosszú távú biztosítása.

Időtartam

36 hónap (kezdőnap: 2013. április 1.)

Projekt költségvetése

€ 848 530,23

Koordinátor

Prof. Wim Van HARTEN

ORGANISATION OF EUROPEAN CANCER INSTITUTES (OECI)

Rue d'Egmont, 11

B-1000 BRÜSSZEL, BELGIUM

Tel. + 32 25 12 01 46

Fax. +32 25 13 64 11

oeci@oeci.eu

Partner intézetek

· Organisation of European Cancer Institutes EEIG (OECI) - Brüsszel, Belgium
· Netherlands Cancer Institute Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis - Amszterdam, Hollandia
· Institute Gustave Roussy - Villejuif, Franciaország
· Health CLusterNET - Skipton, UK
· PANAXEA B.V. - Enschede, Hollandia
· Alleanza Contro il Cancro - Róma, Olaszország
· Országos Onkológiai Intézet - Budapest, Magyarország

A projekt internetes oldala

http://www.oeci.eu/Benchcan

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva