Címlap >> Norvég alap által támogatott pályázat

 

Az Országos Onkológiai Intézet
Norvég Finanszírozási mechanizmus keretében elnyert
Kutatás Fejlesztési Pályázata

„Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában”
HU 0115/NA/2008-3/ÖP-9

Az Országos Onkológiai Intézet Norvég partnerek bevonásával közös kutatási pályázatot nyújtott be „Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában” címmel. A pályázatot az Intézet elnyerte és 1,6 millió EUR támogatásban részesült.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás. A daganatos megbetegedések miatti halálozás csökkentésére 2006. februárjában kormányprogramként meghirdették a Magyar Nemzeti Rákellenes Programot.

Az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott Egészségügyi Fejlesztési Koncepció (EFK) az egészségügyi új technológiák kutatását és fejlesztését húzóágazatként említi, amely jelentősen fokozná hazánk versenyképességét az innováció-központú Európai Unióban. Az elmúlt években paradigmaváltás történt az onkológiában, mert a genomika eredményei megkezdték átalakítani a korábban használt diagnosztikus és terápiás protokollokat. Ezek az eredmények a daganatkutatás minden területén forradalmi változásokat generáltak, amelyek lassan, de biztosan egyre inkább átalakítja a mindennapi klinikai rutint is.

Ennek alapján olyan biotechnológiai módszereken alapuló kutatás-fejlesztés pályázatot nyújtott be az Országos Onkológiai Intézet, amely elősegíti: a daganatos betegségekkel szembeni genetikai fogékonyság meghatározását; a daganatok szűrését, korai molekuláris diagnózisát; új terápiás célpontok azonosítását, új innovatív célzott terápia fejlesztését; farmakogenomikai módszerek alkalmazását individuális terápiás terv kialakítására. Az ilyen irányú kutatások a daganatos betegek eredményesebb kezelését, nagyobb gyógyulási esélyét, a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzését, végső soron a daganatos megbetegedések miatti halálozási szám csökkenését eredményezik.

A fenti célok eléréséhez a Norvég Alap támogatásával nagy teljesítményű genetikai analizátorok kerülnek beszerzésre. A pályázat megvalósulása esetén Norvég-Magyar kutatócserére és norvég orvostanhallgatók Ph.D képzésére is lehetőség nyílna.

Csatolt dokumentumok

Letöltés 'pdf' formátumban

Szakmai összefoglaló 1

Genetikai szoltáltatás leírása - 2010.07.30

Szakmai összefoglaló 2

Tájékoztatás - 2011.02.07. (pdf)

Betegtájékoztató - 2011.02.07. (pdf)

Szakmai összefoglaló 3 (2011.03.23.; pdf)

Sajtótájékoztató 2010.09.23. (2011.03.23.; pdf)

Munkatársak tájékoztatása B2 (2011.03.23.; pdf)

Munkatársak tájékoztatása E2 (2011.03.23.; pdf)

Szakmai összefoglaló 4. (2011.06.23.)

Előadások 2011

Genomic analysis of head and neck and breast cancers for targeted therapy - Orsolya Csuka, Budapest 2011 March

Genomikai vizsgálatok jelentősége a daganatterápiában - Csuka Orsolya, Budapest 2011. április

Molecular Diagnosis of Gastrointestinal Tumors - Zoltan Szentirmay

Újabb lehetőségek a gastrointestinalis tumorok molekuláris diagnosztikájában - Szentirmay Zoltán


Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva